Музейна експозиция към Македонския научен институт

20/07/2018

Част от експонатите в музейната експозиция на Македонския научен институт
Снимки: Стефан Грънчаров

Преди близо 95 години една от мечтите на основателите на Македонския научен институт (МНИ) е уреждане на експозиция-музей, посветени на Македония. На 20 юли 2018 г. техният комнеж се реализира!

За пръв път в сърцето на България всеки любител на българската история ще може ежедневно да се докосва до непреходния идеал, до впечатляващия устрем и всеотдайност, белязали нашето революционно минало в Македония, Тракия, Западните покрайнини и Добруджа. 

В постоянната музейна експозиция при Македонския научин институт са представени редица уникални артефакти, сред които заслужават да се
споменат знамето от град Сопот, изработено през 1912 г. в навечерието на Балканските войни, ценни библиографски издания, посветени на Македония, най-старият печатен орган в света, посветен на Македония – сп. „Македонски преглед”, излизащ от 1924 г., първите почетни отличия и значки на МНИ и др.

Покана

Навръх християнския празник „Свети Илия”, на който преди 115 лета нашите сънародници в Македония вдигат най-големия си бунт срещу османската тирания, Македонският научен институт представи първата си изложба, озаглавена „Илинден-Преображение-Илинден – 1903 г.”. В нея са включени десетки малко познати или напълно неизвестни фотоси, които илюстрират подвига на илинденци и преображенци, борещи се за свободата на Македония и Одринско.

Вход свободен. 

Заповядайте на улица „Пиротска” 5, ет. 2. 
Телефон за контакти: 02/987-87-08

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024