Една година без Панде Ефтимов

23/08/2018

Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 8.

На 13 август се навърши една година от кончината на големия родолюбец и хранител на българщината в Македония Панде Ефтимов. Въпреки постоянните и сериозни грижи на лекарския екип, след тежко и продължително боледуване той почина във Военно-медицинска академия в София. Неговите приятели от България и от Македония не го забравиха. На 18 декември миналата година, в голямата зала на Централния дом на армията в София се проведе тържествена вечер, посветена на живота и делото на Панде Ефтимов.

Десетки хора от България и от неговата родна Македония споделиха спомени за него като за голям българин, който знае и пази своите корени през всичките 85 години от своя живот.

 По идея на Македонския научен институт от София Министерството на отбраната на България внесе предложение и правителството прие да предложи на президента Румен Радев Панде Ефтимов да бъде отличен посмъртно с орден „Стара планина – втора степен”. Предстои връчването на ордена да стане в тържествена обстановка на неговите двама сина, вероятно в София или в Скопие.  

Направено е предложение също така улица или малък площад в София да носят името на родения край Преспанското езеро публицист, поет и писател, като знак на почит за неговата благородна дейност в разкриването и опазването на българското историческо и културно наследство на територията на днешна Република Македония.

Костадин Филипов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024