Забележителен български празник в Аржентина

29/09/2018


Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 9.

Николай Иванов

Стотици наши сънародници от диаспората ни в далечна Аржентина отбелязаха най-тържествено 63-годишнината от основаването на едно от най-старите български сдружения в латиноамериканската страна.

Става дума за културното дружество "Иван Вазов" от град Берисо, което в продължение на десетилетия стопля сърцата на хиляди българи със своята всеотдайна родолюбива дейност. Още от самото му създаване та и до днес, негова емблема е фолклорната формация „Седянка“. С многобройните си прояви тя е разпознаваема не само сред нашата общност, но и сред всички онези, които се интересуват от съвремения културен живот в Аржентина. 

Българските фолклорни традиции носят радост и наслада
за нашите сънародници в далечна Аржентина
Специален гост на събитието бяха представителите на гражданската асоциация „Българите в Аржентина“, които почетоха юбилярите със специален поздравителен адрес и репродукция на живописен портрет на патриарха на българската литература Иван Вазов – патрон на дружеството от Берисо. 

През 1955 г. в намиращият се недалеч от Буенос Айрес гр. Берисо, три стари емигрантски организации - Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ се обединяват, за да съхранят българските национални традиции. Членовете им с радост приемат новината и с ентусиазъм започват да изграждат бъдещ културен дом, в който заедно да почитат празници и да отбелязват различни културни събития. Не след дълго той е готов. Това дава нов импулс в работата на нашите сънародници и към клуба започват дейност танцов състав, хор и библиотека, където се провеждат изложби, викторини, организират са езикови курсове и рецитали и пр. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024