Бивш македонски премиер остро порица антиквизацията

21/09/2018

ЛЕКТОРИЯ „МАКЕДОНИЯ” НА МНИ С УЧАСТИЕТО НА ПРОФ.Д-Р ВЛАДО БУЧКОВСКИ 

Костадин Филипов

В рамките на Лектория „Македония” на Македонския научен институт гостува бившият министър на отбраната и някогашен премиер на Република Македония проф.д-р Владо Бучковски. Той любезно се отзова на поканата да дойде в София само десетина дни преди референдума на 30 септември, по време на който македонските граждани трябва да отговорят на въпроса :”Подкрепяте ли членството на Македония в НАТО и в ЕС и Договора с Гърция?”.

Домакини на срещата бяха председателят на МНИ доц. д-р Александър Гребенаров и водещият лекторията журналистът Костадин Филипов. В своето изложение преподавателят по римско право и реторика в Скопския университет и виден политик от СДСМ проф.д-р Владо Бучковски очерта сложната и пълна с неизвестност ситуация в Македония само седмица пред гласуването на 30 септември. Според него, последните дни преди допитването ще бъдат решаващи за избора на македонските граждани дали да излязат да гласуват и как да гласуват. Проф. Бучковски изтъкна и безпрецедентната серия от важни посещения от видни политици и държавници от Европа и света в Скопие като знак, че международният фактор подкрепя усилията на правителството на Зоран Заев да създаде условия за бъдещото евроатлантическо членство на държавата. 

Според госта, само присъствието на Македония в НАТО може да гарантира трайно и устойчиво нейната стабилност и да предотврати възможността от нова 2001-година. Бяха очертани и различните опции за приемането на Договора с Гърция, ако референдумът не успее, както и бяха разяснени различните политически варианти за това страната да не пропусне този исторически шанс, който се предлага. 

Проф. Бучковски посочи и вината на режима на Никола Груевски, който с идеята за „антиквизация” още повече усложни отношенията с Атина и направи на практика невъзможно постигането на договор с южния съсед по спора за името. На госта бяха зададени много допълнителни въпроси, на които той отговори компетентно и открито.

Стана дума за неговите очаквания от работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия за история и образование, за възможностите интелектуалците край Вардар да станат инициатори на отрит публичен дебат за същността на македонизма, както и
за ролята на историците в преодоляването на манипулациите и фалшификациите на историята в учебниците в Македония. 

Проф.д-р Владо Бучковски бе в центъра на вниманието и на българските медии, които използваха неговото присъствие в София за интервюта и разговори, свързани тъкмо с референдума на 30 септември.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024