Празник на българския дух разтърси Ниш и Поморавието

25/09/2018

Българската държава и десетки наши сънародници от Поморавието почетоха по впечатляващ начин Деня на Съединението 


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 9.

Николай Иванов

Десетки българи отбелязаха в Ниш Деня на Съединението. В небивал празник на българския дух се превърна тазгодишното честване на 6 септември в главния град на Поморавието. В препълнената зала на местния културен център дойдоха представители на почти всички български организации в страната, като сред присъстващите се забелязваха и много жители на Ниш и областта. Специален гост на събитието бе председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев. 

Той честити празника на всички и подчерта значението на българското Съединение за общобългарската кауза, като обърна внимание на грижите, които днес страната ни полага за нашите сънародници в чужбина. За да може България ефективно да помага, Харалампиев призова българите в Сърбия да се регистрират в отделните избирателни списъци за избори на Национален съвет на българското национално малцинство в Сърбия и да изберат активни представители, които да се застъпват за правата на българите, гарантирани със сръбското законодателство. 

От своя страна генералният консул на Р България в града Едвин Сугарев изнесе публична лекция на тема: „Съединението и днешният ден на България“. След подробните исторически данни за Съединението и неговата дипломатическа и военна защита в Сръбско-българска война 1885 г., представителят на българската държава отправи съвременни европейски послания към днешния ден за съвместен живот и толерантност към културните различия на Балканите.

За съжаление само няколко дни по-късно, този общочовешки призив за толерантност и съвместен живот бе жестоко обруган от великосръбски шовинисти, които вместо да насочат своя яд към все по-осезаемата албанска "хватка", която пристяга като в клещи християнството на юг от Ниш, решиха да си го "върнат тъпкано" на своите братя източноправославни българи. И понеже явно са твърде малко и ги е страх да се покажат пред явността, решиха в тъмни доби да поругаят военен паметник, където се съхраняват костите на повече от 2000 загинали воини. Защото мъртвите няма как да станат и да се защитят, нали? И за да бъде абсурдът още по-голям, те са заклеймени като "фашисти", нищо че сигурно половината от тях са комунисти, тръгнали да освобождават дедите им от железните чизми на Третия райх!

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024