Бивш гръцки премиер се закани, че няма да продадат "тяхната" Македония

18/10/2018


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 10

Костадин Филипов

Бившият гръцки премиер и сега депутат в парламента от опозиционната партия "Нова демокрация" Андонис Самарис се закани, че гърците няма да позволят да „продадат тяхната Македония”.

 „Винаги съм подържал мнението, че не можем на Скопие да му дадем името Македония, тъй като от този момент нататък всички официално ще ги наричат македонци, а не северомакедонци, или горномакедонци”, заяви Самарас пред членовете на Стопанската камара в Кавала. Според Самарас, който в началото на 90-те години на миналия век организира хилядните митинги в Солун против независимостта на Македония, с Договора от Преспа „скопяните” са постигнали всичко, което са искали. „Въпреки съществуващите несъгласия и различия между отделните ни правителства в миналото по въпроса за отношенията със Скопие, нито един гръцки политик никога не е приемал да се признае нацията им, езика им и идентичността на македонците. Никой!”, допълни още Самарас. 

Както съобщава Македонската информационна агенция от Атина, бившият гръцки премиер бил категоричен, че „опозиционната Нова демокрация, както на няколко пъти заяви лидерът ѝ Кириякос Мицотакис, няма за гласува за ратификацията на Договора от Преспа нито в опозиция, нито като правителство”. Дори, подчертал Самарас, всички следващи гръцки правителства ще трябва да „се освободят от задълженията от Договора от Преспа”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024