Драматична развръзка беляза края на името "Република Македония"

21/10/2018

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 10

Костадин Филипов

Буквално с един глас в последните минути на 19 октомври македонските депутати одобриха предложенията за промяна в конституцията, които ще доведат до смяна на името на страната. Решителните дебати около новото название на нашата югозападна съседка се проведоха по време на 61-вото заседание на парламента. Конституционните поправки получиха необходимото мнозинство от две трети, след като няколко депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от политиката на партията и подкрепиха конституционните промени. 

През последните дни премиерът Зоран Заев предложи прошка и помирение между управляващи и опозиция, в името на европейското бъдеще на Македония. „Отличен момент е да си простим и да се помирим. Призовавам за помирение и за прошка за 27 април и за събитията, които тогава се случиха”, заяви македонският премиер. 

Той визираше нападението над сградата на парламента в нощта на 27 април миналата година, когато самият той беше един от пострадалите от насилието. За участието си в тези събития редица македонски граждани от опозицията, в това число и някои депутати от ВМРО-ДПМНЕ, са обвиняеми. Зоран Заев призова депутатите от мнозинството и от опозицията да си подадат ръка. В същото време той даде да се разбере, че е наясно с високата политическа цена, която ще плати с тези призиви, но че е готов на това. 

„Знам, че това има цена и съм готов да платя тази политическа цена. Политиците идват и си отиват, но Македония и народът остават винаги. Няма друг начин народът ни да се помири, ако ние тук не го направим”, изтъкна в заключение македонският премиер Зоран Заев. Това е първият път, когато македонският премиер открито да предложи амнистия за събитията от 27 април м.г. Досега той на няколко пъти рязко отхвърляше какъвто и да бил пазарлък за конституционните промени в парламента срещу евентуална амнистия за кървавото насилие и за други наказателни дела, за които са обвинени високопоставени функционери на предишното правителство на Никола Груевски. 

В същото време министърът без ресор в правителството на Заев, отговарящ за работа с диаспората, Едмонд Адеми, на своя профил във Фейсбук изрази съмнение, че „помирение означава амнистия”. „Подаването на ръка не значи амнистия. Помирението или прошката е човешка особеност. Папа Йоан Павел ІІ прости на своя атентатор, но това не амнистира Ахмет Али Агджа, който излежа наказанието си в затвора... Така е и сега”, написа Адеми. Призивът на Зоран Заев за амнистия се случи по време на заседанието на парламента на 15 октомври, на което трябва да се приеме процедурата за извършване на конституционни промени в съгласие с Договора с Гърция от Преспа. 

Според тази процедура, дебатът и гласуването трябва да премине през три важни етапа, като накрая с мнозинство от две трети четирите промени, предложени от кабинета, трябва да бъдат одобрени. Сред промените е и смяната на досегашното име на държавата Република Македония в Република Северна Македония. Противно на очакванията, в първия ден на дебата в залата присъстваха и всички депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, мнозинството представители на дипломатическия корпус, много журналисти. Пред сградата на парламента имаше и малоброен протест против евентуалните промени на македонската конституция. Правилникът на парламента предвижда дебатът за това, дали да бъде открита процедура за конституционните промени или не, да продължи десет дни, ако има достатъчно записали се за изказвания депутати. През първия ден на дебата за изказване са се записали над 60 от общо 120 депутати.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024