Лектория "Македония" представи делото на акад. Михаил Арнаудов

19/10/2018

Костадин Филипов

В рамките на лекторията „Македония” на Македонския научен институт, водена от журналиста Костадин Филипов, бяха представени делото и живота на академик Михаил Арнаудов, един от член-учредителите на Македонския научен институт през 1921 година. 

Поводът за вечерта бе 140-та годишнина от рождението на академик Арнаудов през 1878 г., починал на 100 години през 1978 година. За дейността на енциклопедичния учен, свързана с Македония, говори доц.д-р Емил Димитров от Института по литература на Българската академия на науките. Той е ученият, който може би най-системно и плътно изучава живота и академичното развитие на Михаил Арнаудов, автор е на няколко книги за него, които бяха представени пред гостите на лекторията. 

Книгите са от поредицата „Човек на дълга и честта”, обхващат различни периоди и страни от живота на сложния и изпълнен с превратности живот на големия учен- сборникът ”Дневник.Публицистика.Речи”, коментарите за „Досието на Михаил Арнаудов”, и последната-„Публицистиката на Михаил Арнаудов”. 

Въпреки че е роден в Русе, Михаил Арнаудов остава през
целия си живот трайно свързан с Македония, откъде е родът на баща му- село Вратница, Тетовско. И при своите научни изследвания на фолклорист, той не забравя болката на семейството му- Македония. Доц. Емил Димитров осветли пътуванията на академика там, в това число и академично- професорското пътуване в началото на юли 1941 година, в рамките на което в Битоля пред местните хора академик Арнаудов произнася знаменитата си реч „Македония като българска земя”. 

Пред гостите бе показан и последният филм, сниман за БНТ с участието на академик Арнаудов през 1977 година. От екрана се вижда един жив и мислещ човек с богата ерудиция и ораторски умения, които той не крие, въпреки че е само на ...99 години. Сред гостите бяха и внучки на академик Арнаудов, негови близки и много от редовните посетители и участници в лекторията „Македония” на Македонския научен институт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024