Паметен ден за българите в Западните покрайнини

15/10/2018

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 10

Николай Иванов

20 години КИЦ „Босилеград“ 

 Датата 13 октомври 2018 г. ще остане задълго в паметта на много наши сънародници в Западните покрайнини. Причина бе спонтанният празник в Босилеград, който събра на едно място стотици радетели на българщината, както от Поморавието и Македония, така и от вътрешните предели на страната ни. 

 Тържественото честване на 20-годишнината от създаването на един от най-дейните културни клубове зад граница – този в Босилеград, ръководен от всеотдайния Иван Николов, започна с пресконференция, на която присъстваха редица представители на българския политически и дипломатически елит. В началото Николов направи кратка ретроспекция на изминатия път на КИЦ-а, като акцентира на голямото му значение за културния живот не само в Босилеград и околността, но и в редица други райони на Сърбия, където живее компактно българско население. 

След него думата взеха вицепремиерът Валери Симеонов, посланик Радко Влайков и директорът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, които честитиха юбилея на културния център, отдавайки специално признание на Иван Николов. 

Посланик Влайков и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха оптимизъм и вяра, че тепърва Босилеград го очакват по-добри дни, но същевременно подчертаха, че залог за това е и добрата воля на властите в нашата северозападна съседка, които трябва да позволят паметната плоча с имената на жертвите от сръбския погром в града, да бъде поставена в центъра на Босилеград.

 След пресконференцията, правителственият кортеж се отправи към близкото село Извор, където гостите разгледаха черквата „Св. Троица“, а на връщане официалните лица посетиха пресклуба на БТА и редакцията на местния „Гласпресс“. Тържествената програма продължи в 19 часа с вълнуващ концерт в Голямата зала в Културния център. 

Изненадата на вечерта беше награждаването на председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов с почетния знак “Златна лаврова клонка” на Министерството на външните работи за особено големи заслуги за защита правата и интересите на българското национално малцинство в Сърбия и по повод 20-та годишнина от основаването на КИЦ-Босилеград. Отличието от името на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи на Р България Екатерина Захариева бе връчено от посланик Радко Влайков. Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, награди Иван Николов с почетен медал „Иван Вазов“ и грамота за съществен принос в осъществяването на културно-просветна и информационна дейност по отношение на българите живеещи извън България и по повод 20-годишнината от създаването на КИЦ „Босилеград“. 

Представителите на Народното събрание и на Министерствата връчиха ценни книги и подаръци, след което в изключително емоционална атмосфера започна празничния концерт с участието на актрисата Василка Сугарева като водеща, танцов ансамбъл „Средец“ с художествени ръководители Ива Търнева и Николай Илиев, доц. Добромир Митев – акордеон и Костадинка Танчева – народна певица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024