Избори за НС на българите в Западните покрайнини

21/11/2018

По време на цялата кампания за избор на Национален съвет на
 българското малцинство в Сърбия градоначалниците на Босилеград
 и Димитровград призоваваха своите избиратели "да са лоялни
граждани на Сърбия". За да ги подкрепи, управляващата в страната
Сръбска прогресивна партия дори изпрати Шабан Шаулич
 на концерт в Босилеград
Николай Иванов 

Източник: Българите на Балканите и по света, № 11

 Сръбската държава извоюва важна победа сред нашата общност в Западните български покрайнини. Листата, оглавявана от кмета на Босилеград Владимир Захариев, спечели изборите за Национален съвет на българското малцинство в Република Сърбия. Това стана ясно след обявяването на окончателните резултати от проведения на 5 ноември вот. Имащи право на глас бяха близо 18 500 българи, живеещи преимуществено в районите на Босилеград, Цариброд, Пирот, Ниш и Враня. Те трябваше да избират измежду три листи – „Това сме ние – природно движение“ на кмета на Босилеград Захариев, „Съединение на българите в Сърбия“ и „Да върнем достойнството на народа“ на Стефан Костов. 

Като изключим фамозния кмет на Босилеград, останалите две формации – „Съединение на българите“ и „Да върнем достойнството на народа“, бяха сочени от мнозина за „представителни“ за нашата диаспора в Западните български покрайнини. Уви, най-накрая се получи така, че „Съединението“ стана „Разединение“, а до връщане на достойнството така и не се стигна. 

Причината – внимателно координираната кампания на сръбската държавна власт, която за сетен път показа, че разглежда българите на своята територия не като пълноправни граждани, а като „необходимо зло“ за своето съществуване. Иначе нямаше да ставаме свидетели на видимо зачервената физиономия на босилеградския градоначалник или на нервния поглед на царибродския му колега, които няколко дни преди изборите обясняваха как за една нощ станали от противници "първи" приятели. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024