Изложба за 95-годишнината на Македонския научен институт

14/01/2019

Откриване на изложба, посветена на 95 години от създаването на МНИ 

 На 16 януари 2019 г. в Македонския дом, на „Пиротска“ 5, ІІ етаж, от 17.45 ч. ще бъде открита изложба, посветена на историята и съвремието на МНИ по повод 95 години от неговото създаване. 

На таблата ще видите ликовете с биографии на „12 апостоли“ на Института, положили основите му през далечната 1923 г., а именно: председател – проф. Иван Георгов, първи подпредседател – проф. Александър Балабанов, втори подпредседател – проф. Михаил Арнаудов, секретар – Спиро Константинов, касиер – Диаманди Николов, членове – проф. Любомир Милетич, проф. Никола Милев, Данаил Крапчев, Йордан Бадев, Георги Баждаров, Васил Пасков, Антон Попстоилов. 

Пак тук ще намерите слова от и за тези именити македонски българи, които не са загубили своята актуалност до днес. На отделно табло са изписани имената на 52 учредители с отбелязване на тяхното месторождение. Тук са и имената на 16 чужденци, приятели на България, приети за дописни членове на МНИ. 

В експозицията са включени и съвременни илюстрации, показващи епизоди от проявите на Института у нас и по света. Специално внимание е отделено на прекрасната ни възрожденска къща във Вароша, стопанисвана от Филиала на Института в Благоевград. 


 Заповядайте! 
Вход свободен!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024