Самуил е български цар, обяви авторитетен македонски учен

08/01/2019


Проф. Драги Георгиев
Интервюто на известния български журналист Костадин Филипов с подпредседателя на съвместната македоно-българска експертна комисия за история и образование доц. д-р Наум Кайчев, което бе публикувано в брой 12 на бюлетина на Македонския научен институт "Българите на Балканите и по света", породи почти мигновена реакция сред някои среди в съседна Македония. В него основно се посочваше, че повечето колеги от македонска страна "избягват" да приемат, че цар Самуил е български средновековен владетел. 

Ответната гледна точка не закъсня. Още на следващия ден след публикуването на материала на сайта на МНИ не кой и да е, а лично съпредседателят на съвместната комисия проф. Драги Георгиев излезе пред телевизионния "Канал 5" и почти опроверга твърдението на доц. Кайчев с думите: 

"Постигнахме съгласие около факта, че цар Самуил черпи своята легитимност от българската царска корона",

т.е. от средновековното българско царство - едно дългоочаквано признание, идващо за пръв път от толкова високо място в академичните среди на съседната държава.

С това становище се разбиват на пух и прах десетилетните постулати на официалната македонска историография, според която Самуил не е никакъв български цар, а сепаратист, поставил основите на някаква средновековна "македонска държавност". 

Разбира се, за да не бъде обявен мигновено за "домашен предавник" проф. Георгиев  се подсигури, като заяви, че учените от Скопие засега не са съгласни с българската страна, според която "всички, които са живеели на територията на Самуиловата държава са били българи". 

Подобно твърдение е просто хвърляне на прах в очите, тъй като едва ли има сериозен учен, който да смята, че през ХХ в., XIX в. или дори през цялото Средновековие всички държави на планетата са били "моноетнически". Такива надали ще се появят и през настоящия век, но тук идеята е "да има за нещо да се хванем". Интересно, дали колегите от Р Македония щяха да са толкова "етнически коректни", ако срещу тях например стоеше една Русия, или една Германия или Франция? Дали щяха дори да си направят устата да настояват в учебниците да пише, че държавата на Петър I не е никаква Руска империя, а империя на всички народности, живеещи на територия, управлявана от Петър I?

Николай Иванов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024