Почина големият родолюбец от Охрид Владимир Панков

09/01/2019

На 5 януари 2019 г. ни напусна големият български родолюбец от град Охрид Владимир Панков.

След разпада на Югославия, през 1993 г. заедно със съмишленици, създава Организация на българите в Р Македония, носеща инициалите на историческата ВМРО. Формацията така и не е призната от официалните власти, а мнозина от членовете й са арестувани и малтретирани, заради "великобългарските идеи", които изповядват.

На 27 октомври 2000 г. Владимир Панков отново подема инициатива за регистрацията на гражданско сдружение, носещо името "Радко". По време на неговото официално представяне в залата на хотел "Холидей Ин" в Скопие са хвърлени димки от провокатори, а един "журналист" обявява, че е бил бит от привърженици на структурата.

Следват отново масови арести, като един от задържаните - Йован Стояновски (Бог да го прости - не сме го забравили), дори лежи в затвора.

Минават дълги години преди случаят окончателно да се разплете и да станат ясни както причините за тези "безредици", така и конкретните подбудители.

Ръководството на Македонския научен институт изказва своите най-искрени съболезнования на неговото семейство и близките му.

Бог да го прости! 

1 коментара:

  1. Светлина за душата ти, скъпи наш Владко ! Ще се постараем да продължим твоята борба!Изпълнителен комитет на Асоциация " РАДКО ".
    www.radkomak.org

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024