Проф. д-р Владо Бучковски: С албанците е тежко, но без тях не може!

22/02/2019

МАКЕДОНИЯ СИ ЗАСЛУЖИ МЯСТОТО В НАТО 

С бившия министър на отбраната и бивш премиер, сега преподавател по римско право и реторика в Скопския университет проф. д-р Владо Бучковски разговаря Костадин Филипов 

 Проф. д-р Владо Бучковски е роден на 2 декември 1962 г. в Скопие. Юрист по образование, от 1988 г. започва работа в Юридическия факултет на Скопския университет като асистент, от 1998 г. е доцент по Римско право, а от 2003 г. е професор по същата специалност. След победата на СДСМ на парламентарните избори през 2002 г. той става член на правителството като министър на отбраната. През ноември 2004 г. е избран за лидер на СДСМ и му е предложен мандат да оглави новия кабинет на страната. Той е премиер до 2006 г., когато неговата партия губи на парламентарните избори. По-късно напуска лидерския пост на СДСМ.

– Господин Бучковски, Вие сте в София начело на група интелектуалци за участие в неформални диалози с ваши български колеги как да подобрите и отворите българо-македонските отношения. Диалозите са организирани от Македонския научен институт и Сдружението „Аргументум” от Скопие. Но главната тема е членството на вашата страна в НАТО. Помня Ви като министър на отбраната, после като премиер на вашата страна и като политик, който направи много за това членство? С какво, всъщност, го заслужихте?

 – Македония заслужи да бъде в НАТО още през 2008 г. заедно с Албания и Хърватия, но тогава ние платихме скъпо смяната на властта след изборите през 2006 г. След мене премиер на страната ни стана Никола Груевски и започна реализацията на идеята, наречена „антиквизация”, чрез която провали готовата работа за членство в НАТО. По време на моето правителство бяхме лидери сред другите страни от Западните Балкани. Благодарение на нашата работа през декември 2005 г. получихме и статута на кандидат-член за Европейския съюз, а пък НАТО ни отвори вратата да влезем там дори с временното ни име Бивша югославска република Македония. Е, сега, десет години оттогава платихме висока цена за това! Сега се питаме – можеше ли по-добре и повече? И си отговаряме днес повече от това – не! Получихме максимума преди всичко заради геостратегическите интереси на Съединените щати и западните ни съюзници, поради подкрепата и помощта от страна на България, преди всичко на премиера Бойко Борисов. Но най-вече заради премиерите Заев и Ципрас. Гръцкият премиер и техният външен министър Коциас демонстрираха голяма доблест, за да се победи национализмът и радикализмът в Гърция. Свалям им шапка! 

 – Знаете ли, май се налага вече да наричаме и официално държавата ви Република Северна Македония. Общата оценка на експертите е, че с членството на Р Северна Македония в НАТО се укрепва както нейната вътрешна стабилност, така и се повишава сигурността в района. Споделяте ли тази оценка? 

 – Напълно! С членството на Северна Македония в НАТО се гарантира нашата териториална цялост, но и стабилността в цяла Югоизточна Европа. Заяква Южното крило на НАТО, заздравяват се границите на Европейския съюз! Видя се колко важна е малката Македония при голямата бежанска криза от преди 3 години. Стотици хиляди сирийци, афганистанци, иракчани, останаха пред нашите граници с Гърция. – Започна вече процедурата за ратификацията на Протокола за членството в НАТО. Гърция беше първа, последваха я Словения и Албания. България също го направи в сряда. Очаквате ли някъде проблеми с ратификацията? – Не, не очаквам никъде проблеми с ратификацията на нашия Протокол за членство в НАТО. Имам впечатлението, че сме поставени върху бърза лента за прием. И даже ми се струва, че нашата бърза ратификация се превръща във въпрос на престиж за всяка една страна-членка! Очаквам процесът на ратификация да приключи до декември тази година и на Срещата на върха на пакта същия месец в Лондон и официално да станем 30-а страна-членка на НАТО. 

– Доста често съм чувал обвинения към албанците във вашата страна, че предизвикват напрежение чрез претенциите си за повече колективни права. Как посрещнаха те членството в Алианса? 

 – Нашите съграждани албанци дават стопроцентова подкрепа за членството на страната ни в НАТО и в Европейския съюз. А и без техните гласове нямаше да има промяна на властта на Никола Груевски. Доста голям брой от тях гласуваха за Социалдемократическия съюз на Зоран Заев тъкмо, за да се спасят от режима на Груевски и от него лично. Но това не означава, че в бъдеще правителствата на Северна Македония ще бъдат без участието на партии, формирани от нашите съграждани албанците. Казвам, и то на основата на моята практика като премиер на страната – с тях е тежко, особено с Демократичния съюз за интеграция, но без тях не може! 

 – Вече беше обявен първият кръг от президентските избори – на 21 април. Имаше идея от опозицията те да бъдат проведени заедно с предсрочни парламентарни избори. Тази идея май умря, как мислите Вие? 

 – Не, в Северна Македония предсрочни парламентарни избори няма да има. Така реши премиерът и лидер на управляващата партия СДСМ Зоран Заев по препоръка на международната общност. Това обаче лично на мен не ми пречи да мисля малко по-различно. Трябваха ѝ на нашата държава предсрочни парламентарни избори, за да получат и Заев, и неговият СДСМ нов мандат за управление. Те хвърлиха много сили, за да направят чудото, да постигнат Договора от Преспа с Гърция и да отворят по този начин вратите за НАТО и за Европейския съюз. Но сериозно занемариха икономиката! 

Заев прекалено много рискува и с ценза за президентските избори, защото с някаква форма на тих бойкот от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ във втория кръг, постигането на избирателна активност от 40% изглежда като мисия невъзможна. Само да подсетя – на референдума за Преспанския договор на 30 септември миналата година активността на гласуването беше само 36%. А ако не успеем да изберем президент, пак ще влезем в политическа криза. Е, вече сме уморени от кризи... достатъчно беше! Северна Македония иска да върви напред!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024