Недоверие сковава отношенията между България и Македония

20/02/2019

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, кн. 2.

По покана на Македонския научен институт в София пристигна за форума „Диалози за бъдещето на България и на Македония” група интелектуалци от Скопие, водени от професора по Римско право и Реторика в Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“, бивш министър на отбраната и премиер на Република Македония проф. д-р Владо Бучковски. Срещата бе организирана от МНИ, със съорганизатор –Сдружението за изследване на обществените науки „Аргументум“ – Скопие. В разговор с членове на Института и гости на форума, проведен на 16.02.2019 г. в хотел „ВЕГА София“, университетските преподаватели, учени и журналисти от Македония потърсиха общи пътища за реализираме на прояви за взаимно опознаване и по-добра перспектива на хората от двете държави. 

В групата от Скопие освен проф. Владо Бучковски бяха включени още проф. д-р Гоце Наумовски – преподавател в Правния факултет в Скопския университет, специалист по Римско право и интелектуална собственост и председател на Сдружение за изследване на обществените науки „Аргументум“ – Скопие, Васко Шутаров – политолог, бивш директор на Културно-информационния център в България, Гоце Михайловски – журналист от ТV „Канал 5“, доц. д-р Димитри Чапканов – юрист, Филип Вучен – докторант, Благой Пандовски – адвокат, Мариан Николовски – журналист отТV „Сител“, експерт по църковните въпроси. Участие в дискусията взе и Ружица Гугуловска, потомка на известния Манасиев род от Щип. 

Между членовете на МНИ и поканите гости от страна на Р България бяха доц. д-р Александър Гребенаров и Коста Филипов, които бяха и модератори на форума, проф. Георги Близнашки, Първан Симеонов, посланик Любчо Трохаров, инж. Александър Цегриловски, доц. д-р Наум Кайчев, Петър Мутафчиев, доц. д-р Милен Михов, доц. д-р Павел Павлов, Станимир Илчев, Николай Кънчев, проф. д.ист.н. Трендафил Митев, проф. д.ф.н. Анна Чолева-Димитрова, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Стоян Германов, гл. ас. д-р Володя Милачков, гл. ас. д-р Георги Георгиев, Елена Бугарчева, Коста Влахов, Христо Иванов и др. 

Срещата предизвика горещи коментари по обявените в програмата теми: Конституцията на РС Македония и конституционните права; Държавно-политически отношения между Р България и РСеверна Македония; Медии и взаимоотношения; Коридор № 8 и бизнес перспективи, свободно движение на хора и товари; Авторски права; Културно-историческо наследство, родова памет. Участниците в дискусията потърсиха причините за взаимното недоверие сред обществото в двете страни и направиха опит да конкретизират мерки за неговото преодоляване. 

Потърсиха се отговори на въпроси, свързани с причините за острата антибългарска пропаганда, „заливаща“ медии, научна литература, музейни експозиции, художествени произведения и пр., и всяваща конфронтации в почти всички сфери на обществения, научния и културния живот в двете страни. Анализира се и въпросът за хронологичната граница, от която Македония започва да гради своята история, а и именно 1944 г. Представиха се данни за работата на Мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси по договора за добросъседство между Р България и Р Северна Македония и др. 

По всеобщо съгласие се реши дискусията да продължи в Скопие. На втората среща интелектуалците ще се опитат да предложат конкретни мерки за по-активно развитие на двустранните контакти между двете държави в областта на държавно-политическото, търговско-икономическото, инфраструктурното, културното и междурегионалнотосътрудничество.На нея ще бъда направен опит да бъдат поканени и представители на държавни институции на двете страни, които имат договори за съвместна дейност, но до този момент остават без практическа реализация. 

Доц. д-р Александър Гребенаров

1 коментара:

  1. Интересно но безъ онова което искъме.Ще трябва да бѫдеме по ясни отъ какво трябва да бѫде нашето българско бѫдеще.Г.М.Торонто

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024