Голяма победа за Охрид и охридчани (Подробности)

26/03/2019

Михаил Трендафил-Нанче произлиза от родолюбива фамилия.
Понастоящем е кандидат за градоначалник на Охрид от листата на
Гражданско-демократичния съюз (ГДУ)
Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 3, 2019

Костадин Филипов

Спряно е строителството на 32-метрова джамия в Охрид Изграждането на 32-метровото минаре на джамията „Али паша” в центъра на Охрид е спряно след като Управлението за защита на културното наследство в Северна Македония е установило сериозни нарушения от даденото вече разрешение за консервация на архитектурния паметник. 

Инвеститорът на проекта е наказан с парична глоба. За констатираните нередности при изпълнение на плана за консервация на джамията от години обръща внимание сдружението „Съвест” от Охрид, начело с Михаил Трендафилов-Нанче. Повече от три години Сдружението води битка за спазване на законите и за запазването на ценностите на Охрид като исторически център и най-популярна туристическа дестинация. 

От „Съвест” приемат идеята за консервация на джамията и продължаване на изследванията на всички пластове под нея, но не и изграждането на 32-метрово минаре, което рязко ще наруши архитектурния облик в центъра на града. Спирането на строителството на минарето е и лична победа на лидера на „Съвест” Михаил (Милчо) Трендафилов, който е кандидат за кмет на Охрид от името на партията Гражданско-демократичен съюз (ГДУ) в извънредните избори след неочакваната смърт на досегашния градоначалник Йован Стояновски.

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024