За "македонците" на Бранко Героски

25/03/2019

Бранко Героски
Източник: Бюлетин "Българите на Балканите по света" № 3, 2019


Я.И.

За „македонците“ на Бранко Героски

 „Македонският език, който се говори от гражданите на Северна Македония и от диаспората ни, не се отнася до гръцките македонци в контекста на член 7“, обяснява външният министър Никола Димитров пред гостуващия гръцки зам.-външен министър Анастасия Агнастопулу. Това изявление от 8 март 2019 г. е съгласно Преспанското споразумение, но дава повод на заинтересовани среди в Скопие за критики срещу министъра и цялото правителство, за предателство на „македонците в Гърция“ и т.н. Неочаквано или не, сред тях се нарежда известният журналист Бранко Героски. С нарочна статия „Толерантен сум, ама ас не забравам!“ („Плусинфо“, 14.03.2019) той смело ни представя своето кардинално становище: „Но има и едно трето разбиране на понятието Македония. Това е тезата, че македонците в етнокултурен смисъл въобще не съществуват, а че са част от другите нации, които се идентифицират според географската област Македония. Това, демек, сме ние – изкуствено творение. И затова, когато в Гърция или по-често в България, се казва „той е гръцки македонец“ или „той е македонец от България“ или „македонски българин“, това е отричане на македонската нация в етнокултурен смисъл.

Ние сега градим добросъседски отношения с българите и с гърците и се трудим да бъдем толерантни към тези отрицания. Ако мен ме питате, това е правилна политика. Но не приемам ние самите себе си да се отричаме. Било от незнание, било от причини, свързани с традицията или трагедията (кой както иска да чете) на някои хора, чиито предшественици вече се изтъкнаха в отричането на македонщината“.

Ас не забравам! завършва гордо авторът с фраза, която претендира да е на (източно)българската литературна норма...

Нямаше да обърнем внимание на подобно писание, ако не излизаше изпод перото на влиятелен журналист, главен редактор на в. „Слободен печат“ и на присъдружния портал „Плусинфо“. По-важното – той в миналото понякога е заемал положителни позиции в полза на разбирателството с България и Гърция и се прояви като именит борец срещу антиевропейския режим на Никола Груевски.

А сега господин Героски написа черно на бяло това, което десетилетната пропаганда на режима на ДПМНЕ не смееше да изрече на глас: като македонци имат право да именуват само „етнокултурните“ македонци, т.е. македонистите. За останалите жители на Македония и за другите хора с произход от Македония, тоест за останалите македонци – номинативен геноцид.
Матей Геров
Ще трябва да му напомним, че от времето на Римската империя до ХХ в. терминът „македонци“ бе само географско понятие, означаващо жителите на областта. Затова понятието „македонец“ е всеобщо употребявано от двете най-многочислени християнски народности в Македония, българите и гърците, именно в този смисъл и като синоним на „българин от Македония“, респективно „грък от Македония“. Македонците-македонисти на господин Героски се появяват в областта като що-годе забележимо явление едва през втората половина на 30-те години на ХХ в. и стават инструмент на ЮКП, БКП и отчасти ГКП, които след 1944 г. налагат насилствено своята власт.

Македонските българи, независимо дали са от България, Северна Македония или Гърция, ще имат своето право на индивидуално самоопределение съгласно международните норми, колкото и това да не се нрави някому. Така, както не отричаме правото на самоопределение на г-н Героски, стига да не променя със задна дата народността на предшествениците си, един от които може да е журналистът и революционен деец Матей Геров (1871–1918).

Я. И.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024