Солунските атентати (1903)

10/04/2019

Корабът "Гвадалкивир"
СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТИ 1903 г. – бомбени атентати, извършени през април в Солун от групата на „гемиджиите” с цел да се предизвика намесата на европейските държави за подобряване на положението на поробеното население в Македония и Одринско. 

На 15 април 1903 г. предиобед членът на групата Павел Шатев взривява с динамит френския кораб „Гвадалкивир”, излизащ от Солунското пристанище. Атентаторът напуска кораба заедно с другите пътници, заловен е от турската полиция на скопската гара. Вечерта на същия ден Д. Мечев, И. Тръчков и М. Арсов извършват атентат на жп линията Солун – Цариград, при което са повредени отчасти локомотивът и няколко вагона на минаващия влак, без да пострадат пътниците. 

Останките от сградата на Банк Отоман
Сигнал за голямата акция в Солун дава К. Кирков, който на 16 април вечерта прекъсва с взрив осветлението и водоснабдяването на града. Й. Попйорданов (Орце) вдига във въздуха сградата на солунския клон на Банк Отоман, под която гемиджиите предварително изкопават тунел. М. Арсов хвърля бомби в кафене „Алхамбра”. 

Същата вечер К. Кирков, Ил. Богданов и Вл. Пингов хвърлят бомби на различни места в града. Д. Мечев и И. Тръчков не успяват да вдигнат във въздуха резервоара на фабриката за светилен газ. Те са убити в квартирата им след продължително сражение с войска и жандармерия, срещу които хвърлят над 60 бомби. На 17 април загива и Й. Попйорданов. На 18 април е убит К. Кирков при опит да взриви телеграфо-пощенската станция. Пред опасност да бъде заловен Цв. Трайков, на когото е възложено да убие валията, се самоубива като възпламенява бомба. 

Кланетата на българското население в отговор на атентатите в Солун, а след няколко дни и в Битоля, са извършени от войска и башибозук. П. Шатев, М. Бошнаков, Г. Богданов и М. Арсов са заловени и осъдени от военен съд на заточение в гр. Мурзук, областта Фезан (дн. в Либия). На различни срокове затвор са осъдени и заточени много българи от Солун и др. градове, в това число и членовете на ЦК на ВМОРО Ив. Гарванов, Д. Мирчев, Й. Кондов и др.

д-р Володя Милачков

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024