България поиска бърза промяна на учебниците по история в Северна Македония

30/04/2019

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 4

Николай Иванов

„Сега е времето да променим учебниците, защото трябва да казваме истината на младите хора, а не да пренебрегваме общата си история и да ги учим на национализъм“. За това призова по време на срещата на външните министри от Берлинския процес вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева.

По думите ѝ „на Балканите политиците се оказаха по-смели от историците“ и даде пример с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. „Крайъгълният камък в двустранните ни отношения е общата ни история. Една трета от българите всъщност имат корени от географската област Македония и във всяко семейство има поне един прародител, който е пролял кръвта си за освобождението на Македония“, изтъкна Захариева.

 Тя призна, че явно има още много път да се извърви по отношение на общата ни история – „направихме двустранна мултидисциплинарна комисия, но понякога виждам повече воля от правителствата, отколкото от членовете на тази комисия от македонска страна“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024