Българите в Северна Македония да бъдат конституционно признати от властите в Скопие

09/05/2019

Правителството в Скопие да признае конституционно българската национална общност в Република Северна Македония. За това настояват в декларация от Македонския научен институт. 

Според Любчо Трохаров - член на УС на института, България трябва да постави това искане като главно условие за членството на югозападната ни съседка в ЕС. Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония не дава очакваните резултати.

Мултидисциплинарната комисия по историческите и образователните въпроси също не постига резултат, заявиха още от Македонския научен институт. 

Според Трендафил Митев, зам.- председател на института, най-доброто решение е комисията да се оттегли от двустранните разговори и да се задейства членът от договора, който регламентира в рамките на година неговото действие да се преустанови. Необходим е нов договор, в който българските национални интереси да бъдат защитени. В противен случай според Трендафил Митев ще попаднем в ситуация, в която в рамките на Европейския съюз България ще трябва да защитава своята идентичност от Република Северна Македония. 

Българските граждани да получат еднакви права с другите етноси, посочени в конституцията на Република Северна Македония, настояват в декларацията си от Македонския научен институт в София. В документа те се обявяват и за преустановяване на държавната информационна медийна политика в югозападната ни съседка, подхранваща езика на омразата към българите. 

Според бившия посланик в Белград и Сараево Любчо Трохаров, който е в ръководството на института, признаването на българската общност трябва да е в основата на двустранните отношения между България и Република Северна Македония. "Искането за признаване на българска национална общност в Република Северна Македония трябва да бъде главното условие, което България трябва да постави на Скопие за членството за ЕС", обясни Трохаров. 

Заради липсата на напредък в преговорите по спорните моменти от общата история от Македонския научен институт призоваха София да се оттегли от двустранните разговори в смесената комисия и да се пристъпи към преговори за изработването на нов договор за добросъседство със Скопие. Въпреки искреното и добронамерено отношение на България, поведението на Република Северна Македония към нас е противоречиво, неясно и колебливо, което означава, че се защитава неомакедонитската доктрина и се отрича общата българска история, посочи още Трендафил Митев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024