Изпращаме български учители за нашето малцинство в Албания

26/05/2019

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, 5

Николай Иванов

Изпращаме български учители в Албания 

„След признаването на българско малцинство в Албания и започналото излъчване на български предавания по националната телевизия на страната, Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят за изпращането на учители от България в албанските райони, обитавани от компактно българско население.“ Това увери външният министър Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпрос за усилията на нашата дипломация по отношение на неотдавна признатото със закон българско малцинство в Албания. 

„Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската култура и макар да говорят прекрасен български, за тях кирилицата е почти напълно непозната. Затова българската дипломация полага усилия за подкрепа на малцинството с командироване на учители от България. От първостепенно значение е да преподаваме на младото поколение там български език и азбука“, подчерта Захариева и допълни, че след промяната на албанския Закон за защита на националните малцинства, с която от октомври 2017 г. беше признато българското национално малцинство в страната, албанската национална телевизия от януари изпълнява ангажимента да излъчва информационен блок на български език. Междувременно стана ясно, че националните телевизии на България и на Албания са подписали споразумение за предоставяне от БНТ на пакет видеоматериали за България. 

Сред тях е и модулът „Аз уча български“. „Наясно сме, че признаването на малцинството ни в Албания е само началото на тези усилия и предстои много път. България помага на Албания, а посредством това и на българското национално малцинство, и като финансира изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник, населено предимно с българи. Това е най-големият проект, който България някога е финансирала по двустранна линия. Общата стойност на проекта е 1 125 000 лв.“, подчерта още вицепремиерът. 

 Тя припомни, че това е вторият проект, финансиран от България в Албания по линия на българската помощ за развитие. Страната подпомогна и изграждането на инфраструктура на улица в град Балш, известен в нашата история с летописния надпис от времето на княз Борис I, описващ покръстването на българите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024