Издигаме паметник на загиналите бесарабски българи по времето на Първата световна война

27/06/2019

Изграждаме паметник на загиналите бесарабски българи в Първата световна война

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 6.

Николай Иванов

Българското правителство официално пое разноските по изграждането на паметник на загиналите бесарабски българи по време на Първата световна война. Това стана възможно благодарение на подкрепата, получена от директора на Дирекция „Социална политика“ към Министерството на отбраната Иво Антонов и усилията на Асоциация „Докосни дъгата“ начело с д-р Денислава Ангелова, съобщава сайтът svetlina.online. 

„Удовлетворена съм от постигнатия резултат, благодарение на който нашите сънародници в Молдова ще пазят завинаги имената на загиналите в Първата световна война. Оставяме трайна следа за бъдещето на българите, живеещи в Молдова. Нека пазим и помним прадедите си“, каза д-р Денислава Ангелова. Инициаторът за издигането на монумента, председателят на фонда „Български дух“. 

Олег Косих посочи, че „това не е паметник за чужди хора, това е монумент, върху който жителите на Тараклия ще намерят до болка познати фамилни имена: Кирнев, Бишир, Кавлак, Челарски, Дериволков, Юровски и много други. 

Това са дядовци и прадядовци на хората, които и досега живеят в Тараклия. Тези герои заслужават да направим нещо хубаво за тяхната памет, макар че изминаха 100 години от онази забравена война“, посочи Косих.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024