Първите праведници от Кюстендил

09/06/2019

Първите праведници от Кюстендил 

 На 4 юни 2019 г. Македонският научен институт, научно-информационната му група в Кюстендил и Читалище „Братство 1869” проведоха поредната възпоменателна вечер, посветена на личностите, свързани със спасяването на българските евреи. След отбелязването на 130 години от рождените на Иван Момчилов /януари 2018 г./ и на Владимир Куртев /февруари 2019 г./ последното събитие се съсредоточи върху останалите трима участници в Кюстендилската акция от март 1943 г. 

Повод за събитието е навършването на юбилейни годишнини – 125 г. от рождението на Димитър Пешев на 13 юни 2019 г. и 120 г. на Петър Михалев на 4 май 2019 г., и Асен Суйчмезов на 6 юли 2019 г. Възпоменателната вечер беше почетена от заместник -кмета на Община Кюстендил г-н Светослав Василев, представители на местната организацията на евреите в България „Шалом”, известни кюстендилски общественици, историци, учители и ученици. Пред присъстващите доц. д-р Ангел Джонев представи презентация за живота и дейността на тримата спасители. 

Показани бяха снимки и документи от драматичните събития, разиграли се през годините на Втората световна война. Обърнато беше внимание и на съдбата на Пешев, Михалев и Суйчмезов, поставени в забвение, но почетени още приживе като „Праведници на света” от Държавата Израел. С известно закъснение, след началото на промените, тяхното дело получава заслужено внимание и в България. 

Сред присъстващите беше общественикът Димитър Хлебаров, който показа неизвестни фотографии от живота на Петър Михалев. С провеждането на възпоменателната вечер завърши започнатият цикъл от отбелязването на кръглите годишнини от рождението на кюстендилските праведници. 

 Доц. д-р Ангел Джонев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024