Георги Константинов Държилович (Динков)

11/06/2019

Роден в семейството на будния българин Константин (Динката) Държилов, преселено в Солун от с. Държилово, Негушко,

Георги Динков получава образование на гръцки език в главния град на Македония и в богословското училище на остров Халки. През 1858—1860 г. учи в Русия като руски държавен стипендиат. 

По-късно учителства в разни краища на Македония и събира географски и фолклорни материали по почина на Димитър Миладинов. Част от тях той предоставя на Стефан Веркович, с когото подържа оживена кореспонденция. Многократно арестуван от турските власти по обвинения на гръцкото духовенство заради родолюбивата му дейност, Г. Динков, известен като даскал Динката, се превръща в истински апостол-мъченик на българското национално дело в Македония.

Така например той успява да въведе преподаване и богослужение на роден език в с. Загоричани, Костурско, което едва не му струва живота - пребит е почти до смърт и хвърлен за пореден път в затвора след подстрекателство на гръцкия костурски митрополит. 

През 1867 г. съдейства на сестра си Славка Динкова за откриването на първото новобългарско училище в Солун в бащината им къща. Взема и дейно участие в съставянето на Солунската българска църковна община. По ирония на съдбата Г. Динков търси убежище в Атина от преследванията на фанариотите. Там и почива, недочакал Освобождението на България.

д-р Георги Н. Георгиев. Македония в българския национален календар през 2009 г. сп. Македонски преглед, кн. 1, 2009, 145-163.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024