Заев: До края на годината ще решим за Илинден и Гоце Делчев

22/07/2019

Костадин Филипов 

бюлетин "Българите на Балканите и по света", №7, 2019 г. 

Правителството на Северна Македония взе решение за съвместно честване на светите братя Кирил и Методий, свети Климент Охридски, свети Наум и цар Самуил. Това стана по време на правителственото заседание, ръководено лично от премиера Зоран Заев. 

В официалното съобщение се казва, че до края на годината Българо-северомакедонската експертна комисия по въпросите на историята и образованието трябва да разреши въпросите от общата история, свързани с Илинденското въстание, Гоце Делчев и др. Също така правителството подкрепи предложението на комисията за преглед на учебния материал в учебниците за шести клас в България и за седми клас в Северна Македония (Средновековие) до края на 2019 г. 

Министрите бяха информирани, че двете страни са разгледали годишния доклад на експертната комисия, в който се посочва постигнатия напредък в областта на древната история. Двете страни са съгласни да изпълнят договореното в най-къс срок за датите за общите чествания. При всяко официално отбелязване на тези личности да се подчертава историческата истина за нашата обща история и това публично да се оповестява, призоваха от правителството на Северна Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024