България инвестира в македонското медийно пространство

20/08/2019

Някои македонски медии продължават и днес да бълват антибългарска пропаганда. Поредният пример е "Нова Македония", където неотдавна бе публикувано интервю с бившия директор на Музея на македонската революционна борба Бранислав Светозаревич. Като истински сърбин на македонската софра, той яростно атакува всичко българско на този свят, засипвайки с нелепости и обиди България, нашата история и самите нас
Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 8

Николай Иванов

За пръв път от десетилетия насам българско правителство предприема реални мерки за стопиране на езика на омразата към България в медийното пространство на Република Северна Македония. 

 Според огласените неотдавна данни от помощта за развитие, които ежегодно нашата държава прави, през настоящата 2019 г. България е отпуснала безвъзмездно близо 1 000 000 лева по 11 проекта в югозападната ни съседка. 

Част от тях касаят именно сътрудничеството между медиите от двете страни и мерките срещу „речта на омразата". Близо 255 000 лв. ще бъдат вложени в реконструкцията на едно от най-големите училища в Скопие - ОУ „Димитър Миладинов", където неотдавна отвори врати и първото българско (неделно) училище в македонската столица. 

Предвижда се българската държавна помощ да достигне и до Охрид и Струга, където плановете са да бъде изграден център за ранна диагностика на аутизъм (в Охрид), а в родното място на братя Миладинови благодарение на България ще бъдат реновирани два моста.

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024