In Memoriam: Елисавета Миладинова (1932 - 2019)

07/08/2019

In Memoriam 

 ЕЛИСАВЕТА МИЛАДИНОВА 

 (1932–2019) 

 С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 4 август 2019 г. ни напусна Елисавета Христова Миладинова-Василева. Родена на 20 юни 1932 г. в историческия Миладинов род, произхождащ от Струга, правнучка на Апостол Миладинов, брат на изтъкнатите възрожденци Димитър и Константин Миладинови. 

Баща ѝ Христо Миладинов е заместник-областен управител и управител на Битолска (октомври 1942 – октомври 1943) и на Горноджумайска област (октомври 1943 – август 1944), убит без съд и присъда след 9 септември 1944 г. 

Елисавета Миладинова е дългогодишен специалист архивист в Български исторически архив към Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Благодарение на нейните широки контакти и лична инициатива в БИА постъпват ценни архиви, свързани с историята на освободителните борби на македонските българи. Заедно семейството си е дарител на скъпоценни реликви на Националния военноисторически музей (Стружкото бойно знаме), на Регионалния исторически музей – Благоевград (традиционни костюми от района на Струга, Дебър, Крушево). 

Елисавета Миладинова става член на Македонския научен институт не дълго след неговото възстановяване. Автор e на статии, посветени на братя Миладинови и на редица други въпроси от миналото на македонските българи в сп. „Македонски преглед“ и в други научни издания. 

Ще я запомним със съпричастността ѝ към страданията, както и към радостите на нейните близки и приятели, включително и към успехите на Македонския научен институт за отстояване на българщината в Македония. 

Погребението ще се състои на 7 август, сряда, от 12.20 ч. в църквата на Централните софийски гробища. 

 От Македонския научен институт

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024