Ендрю Карнеги (1835, Шотландия – 1919, САЩ)

27/08/2019

100 години от смъртта на Ендрю Карнеги

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 8

Д-р Володя Милачков

(25 ноември 1835, Дънфърмлин, Шотландия – 11 август 1919, Ленъкс, САЩ). Индустриалец, публицист, обществен деец и „дистрибутор на богатство за подобряване на човечеството“ (според собственото си определение, тъй като не обичал да го наричат филантроп). 

През май 1848 г. заминава с цялото си семейство за Америка. Работи като момче за всичко, чиновник, телеграфист. От 1853 г. е телеграфист и писар към Питсбъргското отделение на железопътните линии в Пенсилвания. Граждан¬ската война е големият шанс за трудолюбивия и амбициозен шотландец. Той не се сражава по бойните полета, а организира транспорта и снабдяването на фронта. 

Тук получава необходимия опит и контакти и бързо става милионер. През 1873 г. се насочва към производството на стомана. В края на века поставя началото на „Юнайтед стейтс стийл корпорейшън“ – първото в света обединение с капитал над 1 млрд. долара. Същевременно активно се занимава с благотворителност. 

През 1881 г. построява първата Карнегиева библиотека в родния си Дънфърмлин. С негови средства са основани много библиотеки, научни институти, училища, лаборатории, университети. Карнеги е приятел с либерални британски политици като У. Гладстон и лорд Дж. Брайс. 

Неговите социални идеи правят впечатление на съвременниците му и особено една от тях – концепцията му за отговорността на богатите хора, развита в статия от юни 1889 г. В последните години от живота си особено силно се интересува от въпроса за войната и мира. През декември 1910 г. отпуска 10 млн. долара за създаване на Карнегиева фондация за международен мир. 

Парите ѝ трябва да бъдат използвани за „премахване на войната, най-черното петно на нашата цивилизация“. Фондацията организира и спонсорира известната Карнегиева анкета. Така името на Карнеги тясно се обвързва с историята на Балканските войни и техните последствия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024