115 години от издаването на вестник „Революционен лист“

25/08/2019

115 години от издаването на вестник „Революционен лист“ 

(12 август 1904 — 16 декември 1906)

Вестник, орган на „левицата“ във Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), излизал в София; издател – Антон Павлов, редактор Димо Хаджидимов. Печата се в печатниците „Света София“ и „Заря“ – София. Издаването му е прекъснато по финансови и други причини от 15 септември 1905 до 10 септември 1906 г. Основни теми на вестника са състоянието и дейността на ВМОРО, както и положението на българското население в Македония и Одринско. 

Акцентира върху нуждата от реформи във Вътрешната организация след Илинденско-Преображенското въстание; пледира за самостойност на ВМОРО и издига лозунга „Македония на македонците“; популяризира идеята, че ВМОРО може да вдъхне доверие на „всички македонци и одринци“ само като федеративна структура; обявява се за федеративно републиканско управление на Македония след освобождението ѝ. 

Оценява Илинденско-Преображенското въстание като неподготвено и без положителен ефект за разрешаването на Македонския въпрос, но признава неговия български характер. Осведомява за тежкото положение на българското население в Македония и Одринска Тракия. Обявява се срещу сръбската и гръцката въоръжена пропаганда в Македония, както и срещу дейността на върховистките чети на ВМОРО в Серски революционен окръг.

 Обстойно се занимава с реформената програма на Русия и Австро-Унгария в Македония, следи хода на финансовата реформа и на реформата в жандармерията в специална рубрика „Мюрц¬щегски реформи“. 

Осъжда политиката на балканските държави Сърбия, Гърция и България като вредна за населението в Македония и Одринско; коментира турско-българската спогодба от 1904 г. като опасна за развитието на революционното дело. Обсъжда решенията на Рилския общ конгрес на ВМОРО (октомври 1905) и информира за решенията на Скопския окръжен конгрес (1906); води остра дискусия с идеолога на „десницата“ във ВМОРО 

Христо Матов по основни въпроси на управлението и задачите на Организацията и с Борис Сарафов във връзка с дейността на ръководената от него група.

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, кн. 8
д-р Володя Милачков

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024