Най-новата книга на Владимир Сис в Чешкия център

29/09/2019

Книгата на МНИ „Македония“ от Владимир Сис ще бъде представена в Чешкия център „Македония. Географско, историческо, етноложко, статистическо и културоложко изследване“ от Владимир Сис излиза на български малко повече от век след публикуването ѝ на чешки език и в годината, когато отбелязваме 130 години от рождението на нейния автор. 

Книгата, издадена в поредицата Македонска библиотека на Македонския научен институт в превод на проф. Владимир Пенчев, ще бъде представена на 3 октомври от 18 часа в Чешкия център. „Македония“ е книга, написана със сърце, книга, от която струи емоция от всеки ред. 

Но в позицията си на обективен анализатор Владимир Сис абсолютно съзнателно представя различни гледни точки, за да защити мнението си за истината по тях, подкрепена задължително с доказателствен материал. 

Основната си теза, че голямата част от жителите ѝ по онова време, в началото на ХХ век, имат българско етнично съзнание, говорят на български език и изявяват и защитават българската си идентичност, той представя последователно, включително на базата на собствени наблюдения от пребиваванията си там.  


Място на провеждане: 

ЧЕШКИ ЦЕНТЪР
ул. „Раковски“ 100, 3 октомври (I,) 2019 г. от 18 ч.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024