Държавна сигурност в Северна Македония умря

30/09/2019

Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света"


Костадин Филипов

За първи път от 1945 година насам в съседна Република Северна Македония вече не съществува зловещата Държавна сигурност, която беше създадена по време на югославския диктатор Йосип Броз Тито в рамките на вътрешното министерство. На 31 август тази година официално бе закрито Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК), което бе част от вътрешното министерство. От 1 септември в страната като самостоятелен орган извън министерството, съществува Агенцията за национална сигурност. Тя се оглавява от дългогодишния дипломат Виктор Димовски.

„Днес е исторически ден. Днес с право можем да кажем, че решаващият етап от реформата в сектора на сигурността у нас приключва и че Управлението за сигурност и контраразузнаване, с което в миналото е било злоупотребявано за индивидуални и групови интереси, най-накрая влиза в историята“, заяви новоназначеният директор на АНС Виктор Димовски. 

„Агенцията за национална сигурност е независима институция, извън Министерството на вътрешните работи, като част от завършването на реформата на системата за разузнаване на сигурността в Република Северна Македония“, обяви още той. 

Димовски посочи, че в рамките на своята работа Агенцията ще се посвети на прилагането и провеждането на реформи в съответствие с европейските стандарти за сигурност. По този начин, категоричен е Димовски, ще допринесе за цялостния процес на интеграцията на страната ни в НАТО и ЕС като фактор за стабилност в региона. В този процес са изключително важни честността и професионалната почтеност на всеки член на Агенцията, който с репутацията си ще осигури подкрепата и доверието на гражданина като партньор в защитата на държавната сигурност“, посочва Димовски. 

В новата Агенция ще работят само около 350 човека от всички 750 служители в закритото УБК. На останалите извън новия орган ще бъде потърсена работа в други поделения на МВР. 

Вижте още и в „Анализи и коментари

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024