Родолюбец от Канада откри уникални снимки за българската история

21/10/2019

Две снимки от конгреса на МПО в Торонто през 1927 г., открити от българския родолюбец и редактор на в. „Македонска трибуна“ Лабро/Лари Королов 

 След трагичното разделение на Македония през 1912 г. и повторно след 1919 г., македонските българи са подложени на ужасно преследване от гръцкото и югославското (сръбското) правителство. Македонските българи в Северна Америка основават Македонската политическа организация (МПО) през 1922 г., за да разкрият и оповестяват тези груби нарушения на правата на човека и да работят за независима Македония, където всички етноси ще бъдат свободни. 

Скоро клонове на MПO са основани в много градове в САЩ и Канада. Всяка година МПО провежда конгреси, на които делегати се събират, за да обсъдят горните споменати нарушения на правата на човека. 


През 1929 г. Конгресът на МПО се провежда в Торонто, Канада. Делегатите и присъстващите на форума масово се стичат към кметството на Торонто, където са положени венци в памет на неизвестния канадски войник и на всички, загубили живота си в борбата за освобождение на Македония. На събитието присъства кметът на Торонто, а официалните фотографи запечатват за поколенията този исторически момент.

На втората снимка младата жена вляво е Лоза Филева (Фиильовичина), дъщеря на Лабро Филев (Фильовичин) (1874, с. Габреш, Костурско – 1945, Торонто, Канада), войвода на ВМОРО в Костурско.

Второто момиче е Живка Новачкова Цафарова от с. Габреш, Костурско. Снимките се съхраняват в онлайн колекцията на архивите на град Торонто.

 Лабро/Лари Королов, редактор на в. „Македонска трибуна“

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024