Книга на МНИ предизвика интерес в Косово

04/10/2019

Книга на Македонския научен институт, предизвикала интерес на международен семинар в Прищина 

Д-р Антон Панчев

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 9

Представянето на книгата „Българо-албански политически отношения (1908–1915)“, издание на Македонския научен институт, се проведе на 26 август 2019 г. във Филологическия университет на Прищинския университет „Хасан Прищина“. 

Събитието бе важна част от програмата на 38-ия Семинар по албански език, литература и култура. Д-р Антон Панчев представи нейният автор д-р Георгиев, който работи в Института за исторически изследвания – БАН и е научен секретар на сп. „Македонски преглед“. 

Основен докладчик беше проф. д-р Мемли Красничи, директор на секцията по история в Албаноложкия институт на Република Косово. Той обърна вниманието на основните части на монографията и най-важните изводи на д-р Георгиев за българо-албанските отношения през този период. 

Проф. Красничи предложи монографията да бъде преведена на албански език от Албаноложкия институт предвид нейната голяма ценност за албанската история. 

Авторът също говори за своята книга, като сподели основните предизвикателства при написването на своя труд. Беше представено и специалното издание на списание „Македонски преглед“, в което са публикувани статиите на английски език от различните броеве на списанието. В културното събитие взеха активно участие учени от Косово, Албания, Русия и други страни. Те поздравиха автора, зададоха въпроси за неговите научни интереси и изразиха своята надежда да установят сътрудничество с Македонския научен институт.

Всички снимки от събитието може да откриете тук

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024