Учени от МНИ гостуваха във Велико Търново

26/11/2019

Николай Поппетров
д-р Володя Милачков


Участие на представители на Македонския научен институт в XVIII-та национална научна конференция „Библиотеки – четене – комуникации” Конференцията бе с международно участие (Полша, Русия, Сърбия и Турция) и е част от събитията, посветени на 130-годишнина от учредяването на първата обществена библиотека във Велико Търново.


 Тя се проведе на 14 и 15 ноември 2019 г. в залата на нейния днешен приемник - Регионална народна библиотека „Петко Р. Славейков“ и бе под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Съорганизатор на научната проява, организирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Фондация „Глобални библиотеки-България“, бе ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. 

По време на конференцията с участието на десетки учени, университетски
преподаватели и различни изследователи и специалисти бяха засегнати въпроси за прилагане на библиотечното законодателство, авторското право и сродните му права в работата на библиотеките. 

Разгледани бяха теми в областта на библиотечни и информационни науки, книгознание, литературна история, печатни комуникации и медии. Конференцията бе съпътствана от изложба, представяща дългогодишната история на културната институция. Във втората сесия на
конференцията бе представен Македонският институт от проф. дин Трендафил Митев, д-р Георги Георгиев, д-р Володя Милачков и Николай Поппетров под тематичното определение: „Нови прочити за историята на Македония в издателската продукция на МНИ“. В началото проф. Т. Митев се спря накратко на историята на Института и на неговите изследователски и обществени задачи и постижения. 

Пред специализираната аудитория бяха представени последните продукти на
издателската дейност, обхващащи книгите и печатния орган на научния институт. Част от участниците в представянето по съвместителство се спряха и на последните изследвания на Института за исторически изследвания при БАН, отразени в неговите издания. С допълнително участие в заседанията Н. Поппетров говори и затова: кой и как представя България пред света, спирайки се на пропагандните книгоиздателски начинания от ХХ век. 

По време на научния форум представителите на МНИ имаха разговори с ръководството на библиотеката, представлявано от доц. Калина Иванова и д-р Иван Александров, с декана на Историческия факултет на ВТУ доц. Николай Кънев и с представителя на Държавния военноисторически архив г-н Георги Луков. На тях бяха разисквани въпроси за обмена на научна продукция и познания, взаимодействието при организиране на различни инициативи и разпространението на книжната продукция на МНИ в библиотеките и университета.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024