Полският институт и МНИ представят книга на Ярослав Рубаха

08/11/2019

ПОКАНА 

 Представяне на българското издание на II том на публикацията Полско списание „Славянски свят” за България в края на XIX и началото на XX в. Списание „Славянски свят” за външната политика на България и македонския въпрос на Ярослав Рубаха, с участието на автора (изд. Македонски научен институт, София, 2019, превод: Юлиан Божков) 

 Кога: 12 ноември 2019 г., вторник, 18:00 ч. 

 Къде: Полски институт, ул. „Веслец“ №12, вход свободен 

 Организатори: Полски институт в София съвместно с Македонския научен институт 

 Книгата ще представят доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт в София и Николай Поппетров от Института за исторически изследвания – БАН. 

 С участието на преводача Юлиян Божков. 

„В продължение на едно десетилетие (1905–1914) списание „Славянски свят”, излизащо в Краков, запознава читателите „с историята и настоящето на славянските братски нации“, между които българите и България. Неговите издатели не се ограничават само с посочване на факти и явления от отминали епохи
на Балканите, достигащи до времето на турското владичество. Те често предлагат коментари по актуални проблеми с обществено-политически и културен оттенък, анализират последиците от важни събития. Благодарение на публикуваните текстове, полският читател е получавал възможността да научи за сложните процеси от началото на XX в. в българските земи. 

Този втори том на книгата е посветен на международната политика на България на Балканите, като особено място е отделено на Македонския въпрос.“ Ярослав Рубаха проф. д-р Ярослав Рубаха – историк, балканист, научен работник и преподавател във Варминско-мазурския университет в Олщин, член на Македонския научен институт в София и на Комисията по балканистика към филиала на ПАН в Познан. В научната си дейност се концентрира върху историята на България от XIX и XX в., полското славянофилство и балканските теми в полската преса от края на XIX и началото на XX век. Автор и съавтор на книги, посветени на тази тема, както и на няколко десетки статии, публикувани в полски и чужди периодични научни издания. 

Заповядайте!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024