Северна Македония едностранно наруши Договора за добросъседство с България

24/12/2019

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", бр. 12. 2019 г.

доц. д-р Александър Гребенаров 

 На 11 декември 2019 г. в рамките на Лектория „Македония“ на Македонския научен институт с водещ Костадин Филипов гостува проф. д-р Иван Илчев от СУ „Св. Климент Охридски“, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на Р България и Р Северна Македония. 

След прочетения от лектора встъпителен материал, интерпретиращ две взаимноотричащи се гледни точки по националната кауза, той отговори на въпроси, зададени от аудиторията по темата за Македония и работата на двустранната комисия, Лекторът изрази мнение, че с преустановяването на работа за 6 месеца, заявено в края на ноември т.г. от Скопие, е демонстрирано едностранно нарушаване на Договора за добросъседство между двете държави. 

Неотдавнашните изявления на премиера Зоран Заев и президента Стево Пендаровски, игнориращи българската държава и история, говорят за неискреност или по-скоро за нежелание да се подобрят отношенията между София и Скопие. 

Все в тази насока са опитите в началото на декември да се търси нова конфронтация по отношение на езика чрез приетата от Македонската академия на науките и изкуствата „Харта за македонския език“. Според проф. Илчев БАН аргументирано е защитила тезата, че т.нар. македонски език е писмено-регионална норма на българския език и не бива да се правят манипулации с историческите факти. Отбеляза възобновените критиките към българските историци, определени като традиционалисти и шовинисти. 

В същото време македонските изследователи се самообявили за постмодернисти, изповядващи тези от неолибералната идеология, която напоследък активно се налага в Западна Европа. Лекторът представи множество проблеми и препоръки към управляващите в България, отнасящи се за двустранните отношения. 

Даде пример с останалите 13 точки от договора, които изобщо не се изпълняват, в т.ч. липсва обмен на ТВ-канали, вестници, журналисти, не се развиват пътните комуникации между двете държави и др. Р България е време да окаже натиск, за да припомни на Р Северна Македония за задълженията ѝ към договора. В края на дискусията проф. Илчев отправи призив да си свършим работата като нация, държава... и политика. Според него време е да не търсим грешките единствено и само „навън“, нужно е да се вгледаме в самите нас, в собствените си идеи и позиции. Трябва да съумеем да защитим и отстояваме българските национални интереси със стратегическо мислене и действия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024