Футболен колос сложи българския трикольор и химн на екипа си

18/12/2019


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 12.

Николай Иванов

Легендарен футболен клуб от Латинска Америка сложи България и „Мила Родино“ на екипа си 

Футболистите на легендарния футболен клуб от Латинска Америка – „Данубио“, вече с гордост позират с новите си фланелки, на които по впечатляващ начин присъстват българският национален химн и трибагреник. 

Тази чест към нашата родина съвсем не е случайна. Футболният клуб има изключително силна връзка с България – той е създаден през далечната 1932 г. от нашите емигранти в страната – братята Михаил и Иван Лазарови. В знак на признателност към тяхното дело, днес стадионът носи името на майка им Мария - "Хиподрум градина Мария Минчева де Лазаров".

Хронистите припомнят, че първоначално пловдивчанката предложила името на отбора да бъде „Марица“, но впоследствие синовете ѝ решили да заложат на Дунав – друга голяма река в нашата страна. Така в историята на аржентинския и въобще – на латиноамериканския клубен футбол, се пръква „Данубио“. 

Тимът досега има три титли на Уругвай – 1988, 2004 и 2007 година, като през отбора в различни години са се състезавали футболисти като Рубен Соса, Алваро Рекоба, Диего Форлан, Единсон Кавани и много други.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024