Нови надежди за българското малцинство в Албания

24/01/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", Издание на Македонския научен институт, кн. 1, 2020

Николай Иванов

 Българските държавни институции в лицето на Министерството на външните работи очаква конкретни мерки и действия от страна на албанските власти, чрез които да стане възможно изучаването на български език в някои училища в Източна Албания. Това стана ясно по време на двустранната българо-албанска среща на високо равнище, която се състоя неотдавна в Тирана. 

Очаква се и през тази година сътрудничеството между двата приятелски народи и държави да продължи във всички сектори и сфери от взаимен интерес. „Албания е сред най-близките ни приятели в региона, наш партньор и съюзник в НАТО“, подчерта ръководителят на българските представители, зам.-външният министър Петко Дойков. 

Той потвърди подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Албания, като изтъкна, че България е най-силният поддръжник на членството на Албания в ЕС. „Подкрепата Ви за евроатлантическата перспектива на Албания е пример за истинско и открито приятелско отношение“, заяви от своя страна зам.-министър Дедя и благодари на България за нейната последователна позиция в тази посока. 

Той изтъкна решимостта на албанското правителство да продължи по пътя на реформите, въпреки липсата на решение към настоящия момент за даване на дата за начало на преговори за еврочленство. 

 В рамките на проведената дискусия бе направен преглед на състоянието на двустранното сътрудничество, като бяха набелязани редица конкретни мерки и идеи, чрез които да се стимулира партньорството в областта на икономиката и туристическия обмен, образованието и социалната сфера, екологията и други. Двете страни се обединиха около ключовото значение на изграждането на Коридор 8, който ще засили икономическите връзки на нашия с други региони, ще стимулира туристическия поток и ще привлече чуждестранни инвестиции.

1 коментара:

  1. Дано да е бил дискутиран върпосът за откриване на Културно информационен център на България в Тирана - в изпълнение за подписаната и ратифицираната от двете страни спогодба преди няколко години. Странно е, защо изпълнението на тязи мярка се неглижира и бави годзини наред!

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024