Нови надежди за евроинтеграцията на Северна Македония

31/01/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", бр. 1, 2020 г. 

д-р Антон Панчев

След като Хърватия пое председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г., в Република Северна Македония се увеличиха надеждите за ускоряване на процеса за получаване на дата за преговори за членството на страната в ЕС. 

На 9 януари хърватският министър-председател Андрей Пленкович проведе среща в Загреб с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на която двамата заявиха, че „може да има прогрес, ако страните от Съюза се споразумеят за модернизирането на процеса на разширяването“. Хърватският министър-председател се надява на следващата Среща на върха, която трябва да се проведе в Загреб на 5 и 6 май, да се намери решение за започване на преговорите с Република Северна Македония и Република Албания. 

Също така Пленкович обяви, че организирането на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Загреб и започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС са сред основните приоритети на хърватското председателство. 

Институциите в Северна Македония очакват през месец януари Европейската Комисия да формулира нова методология, която произлиза от френската инициатива за реформиране на ЕС. Фокусът на македонските институции през следващите няколко месеца ще бъде насочен към постигането на политическо съгласие в страната за одобряването на Закона за публичната прокуратура, както и подготвянето на демократични парламентарни избори. 

За възможността да се определи дата за започване на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС се разговаря и по време на посещението на новия европейски комисар за разширяването и съседството Оливер Вархели в Скопие на 15 и 16 януари. На срещите с ръководителите на институциите в Северна Македония той е предоставил информация относно предложението за нова методология за започването на преговорите за членство, както и за най-проблемните сфери в Северна Македония, където е нужно да се отбележи съществен напредък. 

Вземайки предвид новото активизиране на интеграционните процеси във връзка с членството на Република Северна Македония в ЕС българските институции би трябвало да предприемат нужните мерки, за да защитават своевременно българската позиция, изразена и чрез приемането на специална декларация от парламента на Република България през месец октомври 2019 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024