Първа българска телевизия в Латинска Америка

02/02/2020

Стартира първата българска телевизия в Латинска Америка 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", бр. 1, 2020 г. 

Николай Иванов

 През 2020 г. се очаква да стартира първата българска телевизия в Латинска Америка. Тя ще се казва „Лос Булгарос ТВ“ и ще се излъчва от Аржентина. Това обяви в ефира на Националното радио Иван Цанков, който заедно със съпругата си Аксиния е основател на Гражданската асоциация „Българите в Аржентина“.

Неотдавна те стартираха и онлайн курсове по български език, чрез които припомнят родовите и народностни корени на хиляди наши сънародници, живеещи понастоящем в Аржентина, Уругвай и други страни в Южна Америка. „Имахме голям отклик. Обаждаха се хора от провинциите, от съседни страни, като Уругвай, където също има българи, желаещи да учат родния си език. Курсът е от сто урока, а всяка лекция продължава час“, разказва за инициативата си Иван Цанков.

По думите му в Аржентина понастоящем живеят и работят няколко десетки хиляди българи. „Точният им брой не е известен, но предположенията са за между 50 000 и 150 000 души. Преобладаващата част от българите в Аржентина са наследници на емигранти, които вече стигат и четвърто поколение. На практика, те са аржентинци, някои от тях – с български паспорти и единствено по фамилията им, която завършва на „-ов“, можеш да разбереш, че са българи. Заради далечното разстояние и скъпото пътуване, много малко от тях са били в България. Но пък се вълнуват от всичко българско“, пояснява Цанков. По неговите думи най-голямата българска общност в Аржентина живее в провинция Чако, където са големите плантации с памук.

Другото място е Комодоро Ривадавия, където са залежите от нефт, а третата голяма група българи е в Берисо, близо до Буенос Айрес, където работят в големите хладилни инсталации за месо. В столицата Буенос Айрес са се заселели по-малки групи от българи интелектуалци.

Баница и кебапче 

Оказва се, че баницата и кебапчето са част от онези универсални и общочовешки кодове, които са останали повече от век в съзнанието на мнозина наши сънародници в далечна Аржентина. Неслучайно в първия информационен сайт за нашата страна, направен отново от Иван Цанков може би най-четената рубрика е кулинарната. „... Започнахме първо с информационен сайт, който информираше за всичко, свързано с България – история, празници, обичаи – до кухня, която се оказа най-атрактивната рубрика, защото те от баби и дядовци са чували за баница, да речем, за кебапче. И ние публикувахме само такива рецепти, които са традиционни български храни“, подчертава родолюбецът.

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024