Зоран Заев гостува на Бойко Борисов

02/01/2020

Зоран Заев ще има среща през януари с Бойко Борисов 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 12.

За това как да придвижат работата на Съвместната комисия за история и образование между България и Северна Македония ще разговарят премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев след Нова година в София.

 На срещата Заев ще се яви в качеството си на политик след като на 3 януари ще подаде оставка като премиер на страната. Както е известно, според договореностите между политическите партии в Скопие и президента Стево Пендаровски, сто дни преди предсрочните парламентарни избори на 12 април започва да работи служебен кабинет с премиер, предложен от управляващата партия, но не титулярът. 

 „Дъщерята на премиера Заев следва в София и той планира да я посети след новогодишните празници. Той възнамерява да използва тази визита, за да се види с премиера на България Бойко Борисов“, посочиха правителствени източници в Скопие. 

 Срещата ще бъде опит работата на Съвместната комисия да бъде извадена от застоя, след като тя не успя да се договори за идентичността на Гоце Делчев. Засега напредък има само за изясняване на общата история в средновековния период. Предвид деликатността на ситуацията обаче не се изключва решаването на спора да се търси след предсрочните парламентарни избори на 12 април, тъй като се предполага, че темата може да бъде използвана активно в предизборната кампания. 

 С подобен мотив на последното заседание през ноември в София македонската част на Съвместната комисия едностранно обяви, че няма да участва на срещи до приключването на изборите в Северна Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024