Албанските партии в Република Северна Македония

26/03/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 3, 2020 г. 
                                                                              
 Д-р Антон Панчев

Въпреки че предсрочните парламентарни избори в Република Северна Македония бяха отложени, в албанския политически лагер вече е оформен моделът на позициониране на силите. За участие в парламентарните избори в Република Северна Македония се регистрираха пет албански формации. Две от тях, „Съюзът за албанците” и партия „Алтернатива”, сформираха предизборна коалиция с основна цел да получат най-много гласове от албанските политически субекти и да изместят Демократичния съюз за интеграция от първото място сред албанските избиратели.

 Въпреки че „Съюзът за албанците” поддържаше коалиционни отношения с Движение „Беса”, като съвместно издигнаха кандидатурата на проф. Блерим Река на президентските избори, от партията на Зиядин Села избраха да се коалират с партия „Алтернатива”, оглавявана от Африм Гаши. Бяха направени опити и за създаването на трипартийна коалиция, но противоречията между „Беса” и „Алтернатива” не бяха преодолени и разделението в редиците на „Беса” преди около две години с последвалото формиране на партия „Алтернатива” доведе до невъзможност за създаване на по-широк формат за участие в изборите. От „Съюза за албанците” предпочетоха да заложат на коалицията с „Алтернатива” главно заради очакванията, че тази партия има по-широка електорална подкрепа и е по-вероятно да се постигне най-високият резултат сред албанските избиратели.

 В тази ситуация, Билал Касами, лидерът на „Беса”, предпочете да създаде предизборна коалиция със СДСМ. По този начин около Зоран Заев се създаде „мултиетническа коалиция” с надеждата, че с помощта на „Беса” СДСМ ще стане първа политическа сила в страната. Самостоятелно ще участват на изборите Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Демократическата партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи. Тези две албански партии имат противоположни цели на изборите. ДСИ ще се опита за пореден път да стане най-голямата политическа сила сред албанските партии, докато ДПА ще се стреми да оцелее и да вкара поне един депутат в парламента.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024