Български празник в Берат, Албания

31/03/2020

                                     Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 3, 2020 г.
Николай Иванов

Празник на българската мартеница в Берат По повод 1 март почетният консул на страната ни в Албания – Селим Ходжай, със съдействието на българското дружество „Осем“, организира празник на мартеницата в град Берат. 

Специални гости на събитието бяха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Албания Момчил Райчевски, председателят на Групата за приятелство с България в Албанския парламент Муса Улчини, бившият кмет на община Берат и настоящ народен представител Фадил Насуфи. 

Пред събралите се представители на българската общност в града Селим Ходжай представи символиката на празника, както и традициите, свързани с настъпването на пролетта в България. От своя страна, посланик Райчевски подчерта съществуващите много сходства в традициите на българи и албанци. 

Той изрази и благодарност към присъстващите народни представители, че с подкрепата им за признаване на българското национално малцинство са създадени условия за защитата и ползването на правата им, както и запазване на етно-културната им и езикова идентичност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024