Сънародниците ни в Албания обявиха: Искаме обучение по български език

01/05/2020

Ученици от горанското село Оргьост с усмивка и надежда
 гледат към България
Снимка: Българско посолство в Тирана, Албания
Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 4.

Николай Иванов

 Обучение по български език и нови пътища - това искат нашите сънародници в днешна Албания.Понастоящем десетки хиляди жители на страната все още продължават да смятат България за своя истинска Родина-майка. За мнозина от тях да говорят на домашен "бугарцки" е символ на вековните традиции, съхранили българското и българщината още от времената на Първото българско царство и разцвета на нашата средновековна империя, разпростирала се от Черно море на изток, до Берат и Бялград на запад!

„Ние казваме: хайде да говорим на български, да пеем на български и да плачем на български“, споделя за БНР Хаджи Пируши, председател на българското дружество „Просперитет Голо Бърдо“. 

От години над 100 000 албански граждани с българско самосъзнание говорят, пеят и плачат на български. След признаването на нашето национално малцинство в страната, сънародниците ни там очакват България да им помага повече, защото законовите възможности сега са повече.

Увеличава се броят на студентите в България, расте и броят на отпуснатите стипендии, отбелязва Пируши. „Трябва по-добре да се навлезе в районите икономически, с проекти, със специалисти. Нашите райони са много бедни“, разказва той. 

 Черен е пътят до планинските села на границата с Косово, където живеят албанци с български корени. Достъпът до населените места там е все така труден, а ситуацията при гораните две години и половина след признаване на малцинството не се е променила много, пояснява Фисник Ходжа, председател на дружеството „Наша гора“. Българите в Албания имат нужда от по-добри пътища, които да помогнат за икономическото съживяване на регионите. „Област Гора има един път, само 4 километра, който свързва 1500-2000 жители. 

Този път би бил от полза за много хора“, допълва Фисник Ходжа. Освен от добри пътища и по-леки административни процедури за получаване на българско гражданство, сънародниците ни в Албания продължават да имат нужда и от учители. „Очакваме повече в областта на образованието, на изучаването на български език“, подчертава Фисник Ходжа. „Очаква се изучаване на български език в училищата, където се говори диалектна форма.“

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024