Расте интересът към българското гражданство в Поморавието

30/04/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 4. 

Интересът към българското гражданство става все по-голям и осезаем в Поморавието. За това сигнализират няколко сръбски медии, позовавайки се на проучване на нишкия „Южне виести“. Неотдавна изданието публикува обстоен материал, в който се разглежда станалата напоследък мода за придобиване на български паспорт. 

 Според авторите на проучването, желаещите да придобият български лични документи правят това по чисто прагматични цели – работа и подобър живот в страна от ЕС, придобиване право за безплатно следване и стипендия в България, ползване на облекчения при лечение или някое от другите привилегии, които осигурява родният паспорт. Силният интерес за придобиване на български паспорт, който по привлекателност е далеч преди сръбския, потвърждава и Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център в град Враня, който отскоро има право да предоставя консулски услуги. 

 По думите на Аначков освен тези, които се интересуват да получат български паспорт, има и млади хора, които искат да следват безплатно в България. „Безплатното следване е възможно отскоро. Освен всички привилегии, студентите получават и 120 евро месечна стипендия през първата година. Гражданите са заинтересовани да получат български паспорт, защото той им дава многобройни привилегии, а по привлекателност е далеч пред сръбския“, казва Аначков за „Южне виести“. 

 Центърът осигурява възможност гражданите да получат консулски услуги, тъй като веднъж месечно консулите от генералното консулство на България в Ниш идват във Враня.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024