В Букурещ се молят на български светия за избавление от COVID-19

29/04/2020

Милиони румънци се молят на български светец за избавление от COVID-19 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 4

Николай Иванов

С личното благоволение на румънския патриарх Даниил мощите на преп. Димитър Басарбовски бяха изнесени на 5 април от Патриаршеската катедрала „Света Троица“, където се съхраняват, и с литийно шествие обиколиха улиците на Букурещ. 

 Шествието беше водено от патриаршеския викарий еп. Варлаам. На ключови места в града автомобилът спираше и се отслужваше молебен за закрила на румънската столица и преодоляване на епидемията. 

 Св. Димитър Басарбовски е обявен за покровител на Букурещ. Той се е подвизавал в Басарбовския манастир (близо до Русе) през XVII в. Според Паисиевата история, светецът е нямал духовен сан, живял е оскъдно и се е прехранвал от малко лозе и няколко на брой овце. Прекарал е така целия си живот и едва след смъртта му местното население разбрало, че в близост до тях е живял благочестив човек, чиито мощи се прославят с нетление и чудотворство. 

 По време на Руско-турската война 1768–1774 г. руснаците завладяват Басарбово и пожелават да пренесат мощите на светеца в Русия, но в крайна сметка те остават в митрополитския храм в Букурещ. Там те се прославят с много чудеса, включително и с преустановяване на чумната епидемия, върлувала в града по време на пренасянето им.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024