Препоръчват засилено изучаване на български език сред нашите сънародници в Албания

06/04/2020

Българският посланик в Албания и Хаджи Пируши сред ученици
 в българското неделно училище „Христо Ботев“ в Тирана
Сн. Българско посолство в Тирана, Албания
Президентът Румен Радев гостува на българското малцинство в Албания 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 3

„Очаквам от ваша страна много по-голяма активност, защото вие трябва да работите с нашите сънародници и с децата. Изучването на български език е най-важното условие за опазване на идентичността и важен мост с България“. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на българското национално малцинство в Албания. В началото на март той гостува в Тирана и по време на визитата си посети някои от българските дружества в страната.

Румен Радев открои значимия принос на българските дружества в Албания за отстояване на езиковата, културна и национална идентичност въпреки трудностите и препятствията през годините. 

България остава твърдо ангажирана с каузата за защита на правата на сънародниците ни зад граница, увери държавният глава. За целта са необходими както отговорно отношение на българската държава, така и единни усилия от страна на българските дружества. Може да имаме успех в тази кауза, само ако има единство и дружествата говорят в един глас по важните въпроси след консултации и взаимодействие, заяви президентът и посочи, че е важно да бъде излъчена и обща кандидатура за Комитета за националните малцинства към албанското правителство. 

 Президентът заяви също така, че на срещите си в албанските държавни институции е получил уверение за ефективно прилагане на законите по отношение на националните малцинства и за приемането на необходимите подзаконови актове. Румен Радев отново открои ключовото значение на съхраняване на езиковата и културна идентичност чрез изучаването на български език като свободноизбираем предмет и чрез курсове, както и за признаването му за втори език в албанската образователна система.

По думите му едно от условията да се увеличи броят на студентите от Албания, които учат в България, е именно доброто владеене на български език. По време на срещата Румен Радев връчи Почетния знак на президента на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай за неговия принос за развитие на двустранните отношения и за дългогодишната му активна подкрепа за сънародниците ни в Албания.

1 коментара:

  1. Чудесно! Но Президента не споменава ни "бъкел" пък камо ли да прави нещо (по-точно, Вице - президентката) по повод разкриването на Български Културно-информационен център в Тирана - в съответствие с подписаното и ратифицирано от двата парламента споразумение ! Вече станаха повече от 6 години от тогава. Това би бил най-сигурната опора на българщината в Албания, независимо дали става дума за изучаване на българския език или други културни мероприятия !

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024