30 години от възстановяването на МНИ

03/05/2020

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! 

 30 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ НАУЧЕН ИНСТИТУТ 

 На днешния ден – 3 май 1990 г., Македонският научен институт се възстановява като организация по предложение на конгреса на Съюза на македонските културно-просветни дружества в България от 5–6 януари 1990 г. Свиканото на този ден събрание приема устав, близък по дух и съдържание на статутите, гласувани от учредителите му през 1923 г. 

В такъв дух са формулираните цели на възродената организация, а именно – да работи за духовното единство на всички българи; да осветлява общественото мнение за българския характер на македонското освободително движение; да разобличава фалшификациите за миналото на населението в Македония и насилствената му денационализация; б) да проучва историята, етнографията, фолклора, географията, диалектите, културата и икономиката на Македония и пр. 

Между четиридесетте му учредители личат имената на водещи учени и преподаватели, на известни общественици и потомци на популярни фамилии от Македония. Сред тях е известният публицист, етнограф, историк, общественик и деец на ВМРО Коста Църнашанов. Той единствен от всички лица е членувал в организацията преди 9 септември 1944 г. и е преживял болката от отстраняването му, както и решението на управляващите да закрият МНИ през лятото на 1947 г. и предадат архива и библиотеката му на Скопие. Събранието на 3 май 1990 г., наред с гласувания устав, избира Управителен съвет в състав: председател – проф. Петър Шапкарев, зам.- председатели – ст.н.с. Иван Кочев и доц. Димитър Гоцев, научен секретар – проф. Петър Петров, съветник по финансовите въпроси – Тодор Стоилов. 

Организираните през изминалите три десетилетия многобройни форуми, изложби, издадени книжки на сп. „Македонски преглед“ и ценни трудове, създадената музейна експозиция, лектория „Македония“, на която гостуват президенти, премиери, министри, дипломати, учени, журналисти и общественици, ежеседмичното телевизионно предаване „Време е за Македония“, електронното издание „Бюлетин на българите на Балканите и по света“, дейността на Младежкия клуб „Даме Груев” и не на последно място институтските сайтове http://www.mni.bg/ https://www.makedonskipregled.com/ и фейсбук страница https://www.facebook.com/mnibg/, с над 5000 души последователи, както и изготвените становища/декларации, а също и проведени пресконференции, показват израстването и налагането МНИ като стратегически научно- експертен център за Македония и Македонския въпрос, имаш силно влияние не само у нас, но и далеч отвъд границите на страната. 

Не е случаен фактът, че множество институции, учреждения и научни институти, вкл. и от чужбина, все по-често търсят партньорството на Института. Книгите му се представят в различни градове в страната, в чуждестранни културни центрове в София, в сградата на Европейския съюз в Брюксел, във Вашингтон, Скопие, Охрид, Босилеград и др. Филиалът на МНИ в Благоевград и членове на научно-информационните му групи в Кюстендил, Дупница, Разлог и Варна също допринасят за завишената му активност. 

Наред със засилената организационна дейност по места, техни представители създават фундаментални издания, с които може да се гордее всеки авторитетен институт и престижно издателство в света. За извършената огромна научно-експертна и популяризаторска дейност можем не само заслужено да се гордеем, но и да изкажем благодарност на неговите членове от различни поколения – родолюбиви учени и общественици, все радетели на българщината в Македония. 

В днешните времена ни предстои още повече работа и по-силна вяра във възможностите ни, за да следваме предначертания път от нашите предци. С дружни усилия можем да доразчупим насажданите дълголетни антибългарски стереотипи в Република Северна Македония, без да забравяме и за съдбата на българите в Егейска Македония, както и за българската диаспора в Северна Америка и Австралия. 

Нека все така успешно да поддържаме пламъка на светилника, избран за лого от организационните съзидатели, които на 21 декември 1923 г. изповядват съкровеното желание, останало като завет за поколенията – Македонският научен институт да се превърне в „Академия на науките – за гордост и слава на македонския българин“! 

 Уважаеми членове на Македонския научен институт, вкл. и дописни членове от чужбина, драги приятели и симпатизанти, още веднъж честит юбилей! Пожелавам ви здраве – така ценно днес, успехи и творческо дълголетие! 

 Доц. д-р Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024