Нашенци от Кукъска Гора, Албания: Българи сме!

24/07/2020

Адисе Хасанай и Боямин Халидини
Сн. БНР
В Кукъска Гора, Албания: На преброяването ще се пишем българи

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 7.

„На предстоящото преброяване аз и моите родители ще се пишем българи.“ Това уверява Фисник Ходжа, понастоящем председател на дружеството „Наша Гора“ – една от няколкото организации на хора с български етнически произход в днешна Албания. 

„България е моя родина“, уточнява младежът пред Радио „България“ и допълва, че има още много работа, която трябва да се свърши, за да могат нашите сънародници в страната да се чувстват спокойни и уверени, че не са забравени от своята истинска Родина–Майка. 

При преброяването близките на Боямин Халидини също ще запишат, че са българи. Корените на фамилията му са в България. Боямин е от албанското село Оргьост в Кукърса Гора на границата с Косово. В България е от две години благодарение на програмата за обучение на студенти от българската диаспора: „Уча медицина, професия, която ми харесва много – медицинска сестра/брат“. 

Адисе Хасанай също е от областта Гора. И тя знае, че прадците ѝ са дошли от България: „В България уча журналистика. Майка ми и баща ми говорят български“. Или на „нашински“. Така гораните наричат диалекта, на който говорят. Адисе научила „нашински“ вкъщи, след това продължила да учи български език в албанската столица. 

Припомняме, че нашите сънародници в днешна Албания са единствената ни жива връзка с някогашната средновековна българска империя, разпростирала се от Черно море на изток, до Берат и Бялград (днес Белград) на запад.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024