Сънародниците ни в Коми милеят за България

24/07/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020 г., бр. 7. 

България е в кръвта на нашите сънародници в далечно Коми България е в кръвта на нашите сънародници в далечно Коми. „Обичам България и да, усещам се българка. Баща ми е българин. Родих се в българското градче Усогорск, заобиколена от българи, българска реч, българска музика, българска култура и в нас всичко това е заложено, както и при българите, които живеят в България“, казва пред БНР Галина Костова, преподавател по български език в Държавния университет в Сиктивкар − столицата на Република Коми.

 Преди десет години, на една от срещите си в Сиктивкар, представителите на местната българска диаспора решават да се обединят, създавайки „Българска национално-културна автономия“. Галина Костова е начело на обществената организация от 2019 г. „Основната ни цел е да съхраним у българите, които останаха в Коми, у техните деца и внуци, българското зърно, българските традиции и култура. Ние поддържаме и разпространяваме българската култура. Показваме колко е красива тя и самобитна“, обяснява не без чувство на гордост нашата сънародничка. Тя уверява, че нашите сънародници в областта обикновено спазват традициите.

„Един от обичаните празници тук е Трифон Зарезан на 14 февруари. При нас, разбира се, нямаме лозя, но аз си спомням, как татко и неговите приятели подрязваха не лозето, а храстите касис. Така празнуваха те 14 февруари. Всяка година. А през март си разменяме мартенички. И когато на улицата срещнем непознат с мартеница, веднага разбираме – наш човек е.“ „Със сигурност мога да кажа за децата, родени и израснали в Удорския район. Тук всички знаем български език, но, разбира се, не всички могат да го говорят. Някои се притесняват заради акцента, не са сигурни в ударенията. Но във всички нас, които сме се родили и израснали в този район това е заложено и се проявява в бита.

Преди една година при нас дойде девойка, чийто баща − българин, бе починал тук, в Коми.Тя направо усеща глад за всичко българско, всичко ѝ е интересно − изучава български език, с огромно желание и буквално се потапя в нашата работа, усеща, че това е в кръвта ѝ“, описва един от новите членове на българското дружество Галина Костова. 

 По нейна инициатива успешно са реализирани редица тематически срещи, между които интелектуалната игра „България – толкова далечна и близка“, „Вечери на българската поезия“, а също и майсторски клас за деца и възрастни за изработване на мартеници и кукерски маски. Тя е в основата и на създаването на вокално-хореографския ансамбъл „Дивна роза“. В него участват деца и възрастни, а репертоарът е изцяло български. Ансамбълът е чест гост на различни фестивали, където показва ярката българска култура.

„Винаги и навсякъде ни посрещат с радост. Това е и нашата основна цел – да разказваме, да споделяме това, с което сме богати.“ И още нещо – неотдавна, в далечно Коми, бе открит Музей на българската история и култура, споделя с гордост Галина Костова. „Постарали сме се да покажем колкото е възможно повече неща. Историята на всички български земи, българските занаяти, шевици, ястия, мартенички, кукерски маски − всичко. Демонстрираме колко интересна и богата е българската традиция във всички области. Имаме какво да разкажем“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024